Posted on

Excursie la Sulina

BY: Admin / 0 COMMENTS / CATEGORY: Excursii cu Barca Delta Dunarii

Excursie cu barca din Sfântu Gheorghe către Sulina

Traseu: Sfântu Gheorghe ➜ Canalul Tătaru ➜ Canalul Andrei ➜ Lacul Roșu ➜ Lacul Roșuleț ➜ Canalul Roșu Împuțita ➜ Sulina ➜ Canalul Busurca ➜ Canalul Tătaru ➜ Vărsarea ➜ Sfântu Gheorghe.

Ceea ce pare cu adevărat interesant este legat de conștientizarea faptului că Sulina este singurul oraș din Delta Dunării cu statutul de port la Marea Neagră, acest oraș datând din anul 950 e.n. Sulina este unul dintre orașele fondate de vestiții traci și de aemenea importanța acestuia era remarcată.

Orasul Suulina
Orasul Suulina

Mai exact orașul a fost considerat un port important, dar și un nod maritim și fluvial extrem de necesar în comerțul european. Cu toate astea nu există prea multe dovezi care să ateste faptul că orașul Sulina a existat cu mult înaintea primelor menționări în scrierile bizantine.

Bineînțeles Sulina a primit statutul de oraș abia în secolul al XIX-lea, iar acest lucru a transformat micul sat de pescari în cea mai importantă așezare la nivel european. Iar pentru persoanele care își doresc să viziteze orașul Sulina trebuie să le spunem că se vor simți atrași de plajă, în primul rând, și mai apoi de câteva obiective turistice așa cum sunt – Farul Observator, Turnul de Apă, Cimitirul din Sulina, dar și Biserica Grecească Sf. Nicolae.

Principalul punct de atracție considerat a fi plaja, aceasta este poziționată la o distanță de circa 2 kilometri față de oraș. Desigur pe plajă se poate ajunge în câteva minute cu maxi-taxi sau microbuze, ori pentru doritori și pentru cei care își doresc să facă ceva mai multă mișcare pot opta pentru mersul pe jos, care are o durată de aproximativ o jumătate de oră.

Biserica Grecească Sf. Nicolae – importanța acesteia este dată de poziționarea bisericii pe una dintre străzile situate în apropierea Canalului Sulina. De altfel, Biserica Grecească Sf. Nicolae datează încă din anul 1866.

Cimitirul din Sulina – este extrem de cunoscut având în vedere că este unul dintre cele mai importante cimitire din România.  Iar această caracteristică a fost dată de conștientizarea că pe suprafața cimitirului sunt înmormântate persoane ce aparțin unui număr de 21 de naționalități și aparținând cultului creștin, musulman, dar și iudaic.

Din acest motiv sunt cetățeni care consideră acest cimitir internațional, dar și maritim, multietnic, multiconfesional și chiar Cimitirul Comisiunii Europene a Dunării. Însă atracția cea mare o constituie anumite monumente funerare care par a fi, de fapt și de drept, adevărate opere de artă.

Turnul de apă – în prezent îl puteți găsi într-o stare destul de bună de funcționare, chiar dacă o dată exactă a construcției nu este cunoscută. Se spune despre acest Turn de Apă că pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial, germanii au atacat turnul vrând să-l dărâme. În schimb aceștia au deteriorat doar partea superioară a turnului.

Farul Observator – deși în prezent farul nu mai este utilizat, acesta a fost pus în folosire prin anul 1841, fiind situat pe malul stâng al Dunării și legat de partea continentală printr-un zid de piatră. Zidul de piatră încă mai păstrează înscripțiile cu numele celor care au participat la construcția sa. Și tot aici în acest vestit loc s-au realizat nenumărate fimări pentru pelicula „Toate pânzele sus”.

Așadar trebuie să aveți în vedere și o astfel de plimbare cu barca în scopul de a vizita orașul Sulina.   

Farul vechi din Sulina
Tagged , , ,

Post a Comment