Posted on

Excursie la Pădurea Letea

BY: Admin / 0 COMMENTS / CATEGORY: Excursii cu Barca Delta Dunarii

Excursie cu barca din Sfântu Gheorghe către Pădurea Letea

Traseu: Sfântu Gheorghe ➜  Canalul Tătaru ➜ Lacul Andrei ➜ Lacul Roșu ➜ Lacul Roșuleț ➜ Canalul Roșu Împuțita ➜ Oraașul Sulina ➜ Canalul Magearu ➜ Letea ➜ Canalul Magearu ➜ Orașul Sulina ➜ Canalul Busurca ➜ Canalul Tătaru ➜ Vărsarea ➜ Sfântu Gheorghe

O binemeritată plimbare cu barca menită în scopul de a vizita Pădurea Letea este întotdeauna binevenită. Și cum zona Letea s-a bucurat de-a lungul timpului de o popularitate ceva mai crescută față de surata ei (Pădurea Caraorman), popularitate aparent datorată cailor sălbatici ce-și au sălașul în această pădure unică din țara noastră.

Padurea Letea
Padurea Letea

De altfel Letea a fost una dintre primele rezervații de pe teritoriul României și este situată în partea de nord  a Rezervației Biosferei Delta Dunării, la aproximativ 20 de kilometri de Sulina și la foarte puțin de Ucraina. Pădurea Letea a fost declarată în 1938 arie protejată și putem spune despre ea că este ca o oază în mijlocul unei mare de nisip. Legenda care stă la baza formării Pădurii Letea spune că aici era o întindere mare de apă.

De fapt cu secole în urmă Marea Neagră s-ar fi întins până aproape de munții Măcinului, iar întâmplarea a făcut ca două bărci cu semințe și cereale să se răstoarne: una în zona unde a luat naștere Pădurea Letea, cealaltă în dreptul zonei pădurii Caraorman. Iar dacă este doar un mit sau realitate cu siguranță vom găsi o explicație bună pentru toate.

Dunele de nisip de la Padurea Letea
Dunele de nisip de la Padurea Letea

Una dintre explicațiile plauzibile ar fi aceea că Marea s-a retras datorită mișcărilor plăcilor tectonice, iar pădurile au luat viață datorită păsărilor migratoare care au stationat aici și care au adus cu sine semințe pentru hrană. Într-o astfel de manieră putem explica și împrejurimile, dar și priveliștea din jurul Pădurii Letea.

În pădure veți găsi liane în copaci înalte de 25 de metri, aspect ce o face unică în această parte de lume, fiind asemănătoare cu o pădure de la tropice. De asemenea nu lipsește nici vița de vie sălbatică și liana grecească. În privința faunei, aceasta este diversificată cuprinzând diferite specii de animale printre care amintim de enot ( un fel de câine sălbatic), mistreți, vulpea, vidra, vipera veninoasă, vulturi, șoimi și multe altele.

Bineînțeles una dintre cele mai mari păsări pe care o puteți întâlni la Letea este vulturul codalb, acesta având o deschidere a aripilor de circa 2,5 metri. Despre caii sălbatici se spune că odată au aparținut oamenilor locului, dar cu timpul aceștia au scăpat sau au fost lăsați să plece și de la o generație la alta s-au sălbăticit.

Caii salbatici din Delta Dunarii
Caii salbatici din Delta Dunarii

Se pare că existența acestor cai este ceva mai ușoară pe timp de vară având mâncare din belșug. În schimb iarna este ceva mai greu, ei având la dispoziție doar coaja copacilor și a trunchiurilor copacilor căzuți. Tot aici la Letea veți descoperi și Lacul Sărat și veți constata cu surprindere că este singurul loc din țară unde stejarii și frasinii trăiesc pe nisip.

Desigur puteți opta pentru toate aceste minunății și pentru multe altele numai dacă veți alege să întreprindeți o astfel de excursie cu barca către Pădurea Letea.

Tagged , , ,

Post a Comment